Ankara Barajları: İçme Suyu, Sulama ve Enerji Barajları
Ankara içme suyu barajları, Ankara sulama barajları ve Ankara enerji barajlarının tamamını listeledik. Ankara barajları haberimizde.
16 Eylül 2020 Çarşamba 09:02
Türkiye’nin başkenti olan ve ikinci büyük şehri Ankara’da sulama ve içme suyu ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve elektrik enerjisi üretebilmek için kullanılan sekiz adet aktif baraj bulunmaktadır. Bu barajlardan;
Ankara'ya İçme Suyu Sağlayan Barajlar
- Akyar Barajı
- Bayındır Barajı
- Çamlıdere Barajı
- Çubuk I Barajı
- Çubuk II Barajı
- Eğrekkaya Barajı
- Kavşakkaya Barajı
Sulama Suyu Sağlayan Barajlar
- Asartepe Barajı
İçme ve Sulama Suyu Sağlanan Barajlar
- Kurtboğazı Barajı
Elektrik Enerjisi Üretilen Barajlar
- Kesikköprü Barajı
- Sarıyar Barajı
İçme Suyunun Sağlandığı Barajların Özellikleri
- Akyar Barajı: 1996 yılında yapımına başlanan 2001 yılında bitirilen baraj Bulak Çalı üstünde bulunur. 2 kilometrekarelik göl alanına sahip baraj 60 hektometreküplük içme suyunu karşılamaktadır.
- Bayındır Barajı: Bayındır Deresi üzerine kurulan bu baraj 1965’te faaliyete geçmiştir. İçme suyu ihtiyacını karşılamaktadır.
- Çamlıdere Barajı: Bayındır Deresi üzerine inşa edilmiş ve 1985 yılında faaliyete açılmıştır. 150 hektometreküplük su ihtiyacını karşılar.
- Çubuk I Barajı: Çubuk Çayı üzerine kurulmuş ve 1930 ile 1936 seneleri arasında inşa edilmiştir. Cumhuriyet Döneminin ilk barajıdır. İçme, kullanım ve sanayi suyu temininde kullanılır.
- Çubuk II Barajı: vadinin daraldığı alanda kentin su ihtiyacını karşılamak adına 1964’te açılmıştır.
- Kavşakkaya Barajı: Ovaçayı üzerine kurulmuştur. Barajın inşaatı 2005 ile 2007 yılları arasında yapılmıştır. 100 hektometreküplük su ihtiyacını karşılar.
Sulama Suyunun Sağlandığı Barajın Özellikleri
- Asartepe Barajı: Güdül ilçesine yakın yerde kurulan ve İlhan Deresi üzerinde yer alan baraj 1980’de faaliyete geçmiştir. 2260 hektarlık sulama kapasitesi vardır.
İçme ve Sulama Suyunun Sağlandığı Barajın Özellikleri
- Kurtboğazı Barajı: İstanbul yolu üstünde bulunur ve içerisinde piknik alanları, restoranları ile yüzme havuzları bulunan alanlardandır. Yapay göl su sporları için oldukça elverişli bir yerdir.
Elektrik Enerjisinin Üretildiği Barajların Özellikleri
- Kesikköprü Barajı: Kızılırmak Nehri’nin üstünde inşa edilmiştir. 1966 senesinde faaliyete geçen bu barajın göl alanı yaklaşık olarak 6.50 kilometrekaredir.
- Sarıyar Barajı: Ankara’ya 165 kilometre mesafede yer alan Nallıhan ilçesi yolu üstünde bulunan bu barajın suyunun biriktiği alandaki yapay gölde su sporları ile balıkçılık yapılmaktadır. Ayrıca gölün etrafında da çeşitli tesisler yer almaktadır.