ABB Anadolu’nun unutulan tahılını gün yüzüne çıkarıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent Ankara’da unutulmaya yüz tutan geleneksel tarım ürünlerini tekrardan gün yüzüne çıkarmaya başladı.

18 Temmuz 2022 Pazartesi 15:21

ABB Anadolu’nun unutulan tahılını gün yüzüne çıkarıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent Ankara’da unutulmaya yüz tutan geleneksel tarım ürünlerini tekrardan gün yüzüne çıkarmaya başladı.

Gölbaşı Karaoğlan Mahallesi’nde yer alan Büyükşehir Belediyesine ait “Tarım Kampüsü”nde ilk defa ekimi yapılan ‘burçak’ için hasat dönemine geçildi. Hacı Bayram Veli’nin burçak geleneğini tekrardan yaşatmak ve tarihi değerlere sahip çıkmak için 10 dönümlük bir alana ekili olan burçaktan hazırlanacak çorbalar kış aylarında öğrencilere ücretsiz bir şekilde dağıtılacak.

     Ankara Büyükşehir Belediyesi, tarihi öneme sahip geleneksel tarım ürünlerini tekrar Ankaralılarla buluşturmak için kolları sıvadı.

     Unutulmaya yüz tutmuş olan tarım ürünlerini gün yüzüne çıkarmak adına çalışmalarına hız veren ABB, Gölbaşı Karaoğlan Mahallesi’ndeki kendi arazisi olan “BAKAP Tarım Kampüsü”nde ilk defa ‘burçak’ ekimi yaptı.

ANKARA’DA UNUTULMUŞ DEĞER: BURÇAK  

    Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın BAKAP Projesi kapsamında yürüttüğü burçak ekiminin önemine dikkat çeken ve başlatılan hasat işlemlerini yakından takip eden Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan, şu bilgileri paylaştı:

“Ankara'nın geçmişinde Hacı Bayram Veli Hazretleri çok önemli bir şahsiyet. Hacı Bayram Veli ile ilgili bütün kitaplarda Hacı Bayram Veli’nin burçak hasadı ve burçak tarımı yaptığı yazıyor. Ankara'da ve dergâhta sürekli burçak çorbasının kaynadığı biliniyor. O dönemin insanları burçak çorbası ile karnını doyururken, burçak günümüz Ankara'sında unutulmuş bir değer, unutulmuş bir ürün maalesef. Ankaralılar olarak bu geleneği unutmuşuz ama bunu yeniden ihya etmek, Hacı Bayram Veli’nin bu güzel geleneğini yeniden yaşatmak için bu sene BAKAP Projesinde Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığının büyük emek ve gayretiyle burçak ektik. Şu anda da hasadını yapıyoruz.”

BURÇAK ÇORBASI SOĞUK KIŞ GÜNLERİNDE ÖĞRENCİLERİN İÇİNİ ISITACAK

    Ankara’nın manevi mimarlarından biri olan Hacı Bayram Veli ile özdeşleşen burçak geleneğini yeniden yaşatmak amacıyla 10 dönümlük alana ekilen ve hasadına başlanan burçaktan hazırlanacak çorba kış aylarında Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrencilere ücretsiz dağıtılacak.

    Burçak tarlalarının Başkentte yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini ifade eden Ankara Şehir Araştırmaları Uzmanı Abdülkerim Erdoğan ise “ABB ilk defa burçak ekimi yaptı. Birinci planda Hacı Bayram Veli, Anadolu’nun manevi mimarlarından ve Ankara’nın da gönül sultanlarından. Bir tahıl ürünü olarak burçak geleneğinin yaşatılması ve Ankara coğrafyasında burçağın yeniden gündeme gelmesini amaçlıyoruz” dedi.